Incercare de viciere a rezultatelor sondajului nostru. De ce, de ce, de ce?

Incep acest articol cu un mesaj catre politicienii locali, candidati pentru functia de primar la Primaria Motru:

Oameni buni, veniti periodic in fata noastra si ne cereti sa va acordam increderea si voturile noastre. Veniti mereu si ne spuneti ca altii ne-au inselat, ca voi sunteti mai buni si mai cinstiti. Dar va uitati in jurul vostru sa vedeti cu ce oameni va inconjurati? Pentru ca noi, românii, avem un proverb: „ Spune-mi cu cine te însoțești ca să-ți spun cine ești!”

Fiecare dintre dumneavoastra sunteti sustinut de cate un partid si fiecare dintre dumneavoastra stiti ca fara acea sustinere nu ati avea nicio sansa! Sustinatorii, votantii vin din partea partidului si impreuna constituiti un intreg. Dar daca sunteti capabili sa furati la un banal sondaj de opinie, de ce sa credem ca nu sunteti capabili sa furati si la alegeri, si dupa alegeri…? Acesta este primul de ce.

Ideea acestui site a pornit cu ceva timp in urma de la numarul redus de informatii care pot fi gasite in mediul online despre orasul nostru. Intre timp lucrurile s-au mai rezolvat prim faptul ca Primaria Motru si-a pus (cat de cat) la punct site-ul, motiv pentru care ii felicit, dar inca exista o sumedenie de institutii, firme, cabinete, saloane, etc, despre care nu poti gasi nimic online decat eventual pe Facebook printre mii de postari cu pisicute si catelusi sau poti afla despre ele de la prieteni.

Spun lucrurile astea pentru ca toti isi imagineaza ca acest site reprezinta cine stie ce interese, ca e facut pentru alegeri sau ca cine stie ce castiguri am. Nu e asa, acest site era programat ca abia anul viitor sa fie online dar, dintr-un elan tineresc – specific varstei, i-am dat drumul mai devreme pentru ca mi-a venit mie ideea sa fac un sondaj de opinie independent pentru alegerile locale. Timpul era in defavoarea mea, asa ca am dat drumul la sondaj inainte de a instala toate dependintele site-ului, monitorizarea traficului fiind una dintre chestiunile neglijate.

Nu stiu in ce masura acest sondaj a atras atentia dar pot sa sa va spun ca a fost un real succes, a avut si inca are o participre numeroasa, oamenii au inteles importanta, li s-a potrivit si au actionat ca atare.
Interesul meu legitim este ca sondajul sa se desfasoare cat mai corect, nu sunt genul care sa-si fure singur caciula. Nu ma intereseaza sa manipulez, nu ma intereseaza sa atrag simpatia cuiva, nu ma plateste nimeni, nu am niciun castig in acest moment cu acest site.

Toate bune pana aici, doar ca ieri am pus la punct monitorizarea traficului si am descoperit cateva chestii care pe mine nu m-au bucurat! Este vorba despre o incercare de viciere a rezultatelor sondajului independent realizat de motru.info.

Cateva date tehnice

Va spun sincer ca am fost atat de naiv incat chestiunea asta pe mine chiar m-a surprins. Sondajul a fost in asa fel construit incat sa se poata vota o singura data, iar pentru a sufla si in iaurt am ales sa aiba doua protectii pentru voturi repetate: blocare pe IP si blocare cu cookies. Mie mi s-a parut suficient!

De asemenea am ales ca sondajul sa fie anonim, sa poata vota oricine fara nicio teama, iar sistemul de sondare este automat si nu imi permite nici macar mie sa intervin. Adica e blocat pe IP dar e anonim, adica nimeni nu poate sti IP-ul votantilor… Pare greu de crezut, pentru ca trebuie sa recunoasca un IP pentru a nu-i permite sa voteze a doua oara…

Acest lucru se poate face din punct de vedere tehnic printr-o modalitate de codificare ireversibila: fiecare IP este codificat cu un algoritm ireversibil (o functie hash pentru cunoscatori) si abia apoi este inregistrat in jurnale. Acest cod hashed IP este o insiruire de cifre si numere fara vreo noima si nu poate fi convertit inapoi in IPv4, deci este 100% anonim. Pentru a impiedica votul dublu nu se compara IP-urile ci hashed IP-urile, care sunt anonime.

Deci nimeni, niciodata nu poate sti cui apartine un anume vot! Eu pot in schimb sa vad unde se duce un anume vot (la ce candidat) si mai pot sa vad ceea ce se numeste hostul si locatia transmisa de host pentru fiecare vot. Adica fiecare vot primit de fiecare candidat are atasata un fel de eticheta: corect sau incorect.

Acesta este un sondaj de opinie local si am insistat sa voteze doar vizitatorii cu drept de vot in Motru. Bineinteles ca asta e o chestiune care nu poate fi controlata automat dar poate fi observata ulterior. Sunt astfel de cazuri, consider ca sunt normale, nu cred ca reprezinta o problema majora. Apar insa si voturi din America, Germania, Italia, Republica Moldova, Rusia, etc. Astea pot fi o problema…

Manipularea / Vicierea rezultatelor

Problema cea mare si care pe mine m-a surprins este cea a voturilor multiple, zeci si zeci de voturi, repetate pe parcursul mai multor ore, prin folosirea unor proxy servere, vpn-uri, servere torr si altor metode de mascare a Ip-ului. Oameni buni, astea sunt chestii care necesita cunostinte, timp si unele chiar bani, nefiind gratuite. Adica e vorba de resurse investite…

Locatia vizitelor motru.info

Nu as fi crezut ca pentru un sondaj independent realizat de un site abia deschis sa se investeasca asa resurse. Si de ce ar dori cineva sa manipuleze rezultatele unui sondaj, tinand cont ca asta nu le va aduce niciun beneficiu la vot? Acesta este al doilea de ce, pentru ca eu chiar nu inteleg.

Sa fie din echipa de campanie si sa vrea sa demonstreze sefului ce treaba buna a facut? Sau vrea sa spuna dupa alegeri ca a avut mai multe voturi si ca i-au fost furate? Sau poate considera ca altii se vor demobiliza? Sau poate considera ca toti fac asa, de ce sa nu fac si eu? Nu-mi pot imagina…

Voi elimina aceste intruziuni din rezultatele finale pe care le voi prezenta asa cum am prezentat si rezultatele partiale, in urma unei prelucrari si cu reprezentari grafice. Din pacate toate aceste interventii cresc marja de eroare (care oricum era mare) si pot compromite experimentul nostru. Nu inchid acum sondajul doar din respect pentru sutele de oameni onesti care au votat si care doresc sa vada niste rezultate finale.

Pacat ca niste oameni care incearca sa profite de slabiciunile unui sistem de sondare online a opiniei publice arunca o lumina negativa asupra unora dintre candidatii participanti la aceste alegeri.

Si sper ca aceste alegeri sa nu fie castigate de cei mai smecheri ci de cei mai buni!

Hmmm, chiar nu inteleg, de ce i-a deranjat pe unii acest mic experiment al nostru, intr-atata incat au facut tot posibilul sa ni-l strice? De ce?

Adaugă o Părere

Sari la conținut