Datoria imorala sau cum nu trebuie sa votezi!

Mai sunt cateva minute si se incheie campania electorala pentru alegerile locale din acest an. Tare as vrea sa va spun ca stiu cine merita sa fie primar, pe cine ar fi cel mai bine sa votez si sa va indemn pe toti sa o faceti. Dar nu e asa, inca nu am o convingere ferma in aceasta privinta. Altfel spus, pentru mine, campania asta se joaca pana la sfarsit!

Am observat insa stereotipurile care circula printre noi. Am observat cum isi justifica oamenii votul pe care il vor da, uneori chiar fara sa spuna pe cine vor vota ci doar vorbind dand din cap cu subanteles, ca si cum eu ar trebui sa pricep, sa stiu. N-am stiut, n-am priceput!

Eu o sa-l votez la consiliul local pe domnul X pentru ca am o datorie morala! La primarie o sa-l votez pe domnul Y ca sa nu ia spitalul. Ca fiecare trebuie sa aiba un loc si daca are locul lui ii lasa pe aia in pace!
Spunea o doamna…

Poate ati auzit si dumneavoastra vorbe de genul asta si vreau sa va spun ca, din punctul meu de vedere, sunt cele mai proaste rationament electorale posibile!

Datoria morala era probabil un avantaj pe care candva l-a obtinut de la omul respectiv. Dar este moral sa votezi pentru avantaje materiale? Atunci haideti sa ne intoarcem la epoca galetilor electorale… Care o da mai plina, pe ala il votam. Iar campania electorala devine campanie de marketing.

Nu stiu, eu consider ca urna de vot nu e locul unde iti platesti datoriile morale de acest gen. Il alegi pe ala daca tu crezi ca va fi un consilier bun, ca e capabil si ca vrea binele orasului astuia. Nu pentru ca ii esti tu dator… Nu e treaba mea cum voteaza fiecare, ma refer doar la rationament.

În România, Consiliul Local este o autoritate administrativă autonomă deliberativă, compusa din primar și consilieri aleși în condițiile legii pe o perioadă de 4 ani. Consiliul Local se întrunește lunar în ședințe ordinare și, ori de câte ori este nevoie, în ședințe extraordinare. În intervalul dintre ședințe, Consiliul îsi desfășoară activitatea prin comisiile de specialitate, care propun, prin rapoarte, admiterea sau respingerea proiectelor de hotărâri sau a altor acte prezentate consiliului.
Sursa Wikipedia

A doua problema, care pe mine m-ar face sa rad daca n-as sti ca sunt oameni care chiar sunt disperati, este manevra cu care unul dintre candidati a reusit sa transforme voturile impotriva in voturi pentru: nu stiu cum si in ce mod a raspandit zvonul ca daca nu iese primar va deveni managerul spitalului din Motru! Poate chiar asa e, nu stiu… Dar ideea e geniala!

Oameni buni, asta da lovitura! Cu cat mai multi il vor considera incapabil nepotrivit sa conduca un spital, cu atat mai multi il vor vota pentru primarie! Pentru ca sanatatea conteaza! Ce sa va mai spun ca si angajatii spitalului il vor vota probabil in masa, numai sa n-ajunga la ei… Cati angajati are spitalul? Daca mai punem si familiile, cati ies? Asta da miscare electorala!

Nu il cunosc personal pe domnul Morega, stiu ca afacut o treaba buna cu angajatii cat a fost la Directia Publica Motru (sper ca asa se numeste) dar nimic mai mult si nu am idee cat de capabil ar fi pentru functia de manager al Spitalului Motru. Dar va spun drept, asta nu e treaba mea si nici a dumneavoastra nu trebuie sa fie!

Il respect pe domnul Morega si daca voi considera ca e capabil il voi vota pentru primarie. Dar niciodata nu il voi vota din alt motiv iar respectul se va risipi ca un fum daca dupa alegerile astea va deveni managerul spitalului din Motru, functie pe care bineinteles ca o poate obtine cu sprijin politic! Ca miscare electorala, insa, nota 10!

Si poate o sa mai discutam despre ce era si ce este acum Spitalul Municipal Motru.

A treia problema, desi alegerile locale se desfasoara intr-un singur tur iar candidatii ar trebui sa fie oameni pe care ii cunoastem, votul impotriva este destul de frecvent intalnit si aici. Adica sunt votanti care il aleg pe cel care considera ei ca are cele mai mari sanse impotriva candidatului caruia vor sa ii acorde votul negativ. Probabil va este familiara expresia „oricine, dar ala nu”…

Numai ca in felul asta se imprastie voturile si se duce si mama ei de sansa pe care altfel ar putea-o avea candidatii care poate chiar merita. Asta e o manevra care isi are o justificare in alegerile in doua tururi, cand in turul doi se intalnesc doar doi candidati! Atunci da, puteti vota impotriva, puteti alege raul cel mic. Aici nu e cazul!

Stim cu totii ca in Romania avem o experienta regretabila cu alegerea raului cel mic. Deoarece electoratul de multe ori se vede pus in fata unor nume care nu il reprezinta intocmai cum si-ar dori, fie alege raul cel mic fie voteaza impotriva candidatului pe care il considera cel mai periculos, optand pentru oricare altul crede ca are sanse. Nu, la alegerile locale nu faceti asta, alegeti-l pe cel mai capabil!

Pentru ca se incheie campania electorala si pana dupa alegeri nu vom mai discuta despre asta, ma grabesc si eu sa termin articolul pentru a nu intra in ilegalitate si va indemn pe toti, va rog, mergeti la vot! Tineri, batrani, muncitori, pensionari, someri, nu conteaza, doar mergeti la vot si exprimati-va optiunea. Nu ii lasati pe altii sa hotarasca pentru voi!

Si nu uitati, in cabina de vot veti fi singuri, votati cum va dicteaza constiinta. Oricum, nimeni nu va sti!

Adaugă o Părere

Sari la conținut