Cum arunca motrenii apa rece si o platesc la pret de apa calda?

Nu e o problema noua, probabil fiecare dintre cei care beneficiati inca de serviciile UATAA Motru ati constatat-o: pe instalatia de apa calda vine de obicei apa rece si trebuie lasata sa curga pana la 30 de minute pentru a se incalzi. Se poate remedia aceasta situatie si cine ar trebui sa o remedieze?
Sper sa nu deranjeze pe nimeni aducerea in discutie a acestei probleme!

Din discutiile pe care le-am avut cu nespecialisti (Presedinti de asociatii de proprietari sau instalatori) de vina ar fi lipsa circuitelor de recirculare sau (cum zic altii care parca ar fi pe statele UATAA) consumul redus(sic!). Treaba cu consumul redus eu nu o prea agreez, prin natura sa pa calda se consuma doar ocazional, ramane deci problema instalatiilor de recirculare.

Din ce am observat aceasta situatie are doua directii distincte de abordare si nu mare mi-ar fi mirarea daca pe undeva ar exista si niste interese ascunse, ca asa merg toate la noi…

Consumatorul

Din punctul de vedere al consumatorului este nejust sa platesca un serviciu care nu ii este oferit la calitatea corespunzatoare si este efectiv o inselaciune faptul ca pentru a primi apa calda trebuie sa arunce atata apa rece pe care o va plati la pret de apa calda si pentru care va mai plati suplimentar si canalizarea.

Cei care va pricepeti puteti face si calculele: debit robinet * timp * pret apa calda + debit * timp * pret apa canalizare. E un calcul destul de lung, presupune un cost care nu poate fi neglijat.

Uzina de Apa si Termoficare

Din punct de vedere al UATAA probabil ca problema se reduce la oferirea serviciului: de la noi apa calda pleaca in parametrii si o transportam pana la subsolul blocului, de acolo este treaba locatarilor sa faca recircularea. Tinand cont de situatia financiara si de datoriile pe care populatia le are, in momentul de fata nu putem face mai mult.

Acesta nu este un raspuns oficial ci doar o presupunere, nu am cerut inca un punct de vedere in aceasta privinta. Datoriile mari pe care asociatiile de proprietari de pe raza municipiului le au catre SC. UATAA constituie un impediment major, societatea fiind in insolventa.

Probabil ca o sa adresam o intrebare in acest sensa, mai ales ca societatea are site propriu ceea ce este de apreciat, si chiar o sectiune de contact. Sper sa gasim dorinta de a lamuri aceasta problema.

Care ar fi raspunsurile pe care le-as dori de la SC UATAA Motru:

  1. Care sunt cauzele acestei situatii?
  2. Cum poate fi remediata aceasta situatie? (variante?)
  3. Ce costuri presupune rezolvarea si cine ar fi normal, din punct de vedere legal, sa le suporte: furnizorul, consumatorul sau impreuna?

Adaugă o Părere

Sari la conținut